Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hivatalos: Alonso a Ferrarinál folytatja pályafutását

2009.10.01

A Ferrari szerdai bejelentésével hosszú huzavona ért véget (bővebben lásd legalul), hiszen Alonso és a Ferrari lehetséges házassága már évek óta témát szolgáltat a sajtónak.

 

"Büszkék vagyunk rá, hogy a csapatunkban üdvözölhetünk egy újabb győztes pilótát, aki lenyűgöző tehetségét már bizonyította azzal, hogy eddigi pályafutása alatt kétszer is megnyerte a világbajnokságot"- kezdte a hivatalos közleményben a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali.

Alfonso után Alonso
Fernando Alonso a Ferrari második spanyol pilótája lesz. Az olaszoknál az első hispán Alfonso de Portago volt, aki 1956-ban négy futamot teljesített a vörösöknél, többek közt Juan Manuel Fangio csapattársaként (a vörösök négy autót indítottak abban a szezonban). Három futamot nem tudott befejezni, a Brit Nagydíjon viszont másodikként intették le Fangio mögött.

"Természetesen szeretnénk megköszönni mindent Kiminek, amit a Ferrariért tett a nálunk töltött idő alatt: első évében rögtön világbajnok lett, amivel beírta magát a Ferrari történelmébe, és jelentős szerepet játszott abban, hogy a csapat konstruktőri világbajnok lett 2007-ben és 2008-ban"- méltatta a szezon végén távozó finn pilótát a csapatfőnök.

"Még ebben a mostani nehéz szezonban is bizonyította óriási tehetségét, hozott néhány jó eredményt, mint például a ragyogó győzelem Spában, és biztosak vagyunk benne, hogy a szezonból hátralévő három versenyen is eredményesek lehetünk"- tette hozzá Domenicali, aki azt nem indokolta meg, hogy 2010 végéig érvényes szerződése ellenére miért tartották fontosnak Räikkönen elküldését.

Jövőre Alonso (balra) és Massa már egyen szerelésben, vörösben pózolhat


A közleményben Kimi Räikkönen is megszólalt, aki látszólag szomorúan távozik Maranellóból: "Közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy lejárta előtt egy évvel felbontjuk a szerződést, amely a Ferrarihoz köt 2010-ig. Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy távozom a csapattól, amelynél három fantasztikus évet töltöttem el, és ez idő alatt nyertem néhány futamot."

Massa felépülése remekül halad
A Ferrari hivatalos közleményben is megerősítette, hogy Felipe Massa már fizikális tréningeket végez, és júliusi balesetét követően ezen a héten elkezdett gokartozni is, a jövő héten pedig már Maranellóban fog szimulátorozni. Azt azonban Luca Colajanni, az olaszok szóvivője is leszögezte, hogy bár jól halad pilótájuk felépülése, nem siettetik a visszatérést. Az eddigi jelek szerint azonban semmi akadálya nincs annak, hogy a brazil a 2010-es rajtra százszázalékos állapotban legyen.

"A három év alatt megnyertük a megszerezhető bajnoki címek felét, és én 2007-ben elhódítottam az egyéni trófeát, ami a célom volt karrierem kezdetén. Mindvégig otthon éreztem magam a csapatnál, és számtalan szép emléket viszek magammal"- hangzott Räikkönen első búcsúbeszéde.

A Ferrari a közleményben azt is bejelentette, hogy 2010-ben Giancarlo Fisichella lesz a csapat tartalékpilótája, ám korábban az olasz pilóta - aki jelenleg a sérült Felipe Massa helyén versenyez - azt hangoztatta, jövőre is versenyezni szeretne, így a végleges felállás még változhat. A két versenyző azonban a mai naptól kezdve már fix az olaszoknál Fernando Alonso és Felipe Massa személyében.

Alonso: Valóra válthatom az álmomat
Nem sokkal a hivatalos közlemény után a Ferrari honlapján megjelent az első Alonso-nyilatkozat: "Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy a Ferrari pilótája lehetek. Ebben a sportban mindenkinek az az álma, hogy az ágaskodó lovas emblémával ellátott együléses versenyautót vezesse, és én ma megkaptam a lehetőséget arra, hogy valóra váltsam az álmomat"- kezdte a spanyol pilóta.

"Mindenek előtt köszönet jár a Ferrari elnökének, Luca di Montezemolónak, aki mindent megtett ezért a hároméves szerződésért. A nyáron abban állapodtunk meg, hogy 2011-ben csatlakozom hozzájuk, de az elmúlt napokban változott a kép, és úgy döntöttünk, hogy egy évvel előre hozzuk a Maranellóba érkezésemet"- folytatta a 28 éves spanyol, aki nyilvánvalóan a Renault manipulációs botrányára utalt.

Alonso persze nem felejtette el megemlíteni jelenlegi csapatát sem: "A Renault-nál eltöltött évek fantasztikusak voltak: négy világbajnoki címet nyertünk együtt (két egyéni és két konstruktőrit). Minden jót kívánok a csapatnak, és remélem, hogy a hátralévő futamokon még elérhetünk néhány jó eredményt."

Az idei szezon után minden erőmmel a következő idényre koncentrálok: biztos vagyok benne, hogy Felipével közösen a Ferrari és a szurkolók igényeit is kielégítjük majd. Már alig várom, hogy elkezdhessem a munkát az új csapatommal"- zárta első ferraris nyilatkozatát Alonso, akinek három versenyt még a Renault színeiben kell teljesítenie.


A McLaren még nem döntött

Kimi Räikkönen innentől kezdve szabadon igazolható, és minden bizonnyal a McLaren-Mercedes színeiben láthatjuk őt 2010-ben. A finn pilóta érkezésére már a wokingi csapat is felkészült, a minap Norbert Haug, a McLaren motorpartnere, a Mercedes sportigazgatója mondta, hogy tudnák kezelni a Räikkönen-Hamilton párost.

A Ferrari bejelentésével egy időben az egyik, a Forma-1-es pilótapiacot blokkoló jókora kérdőjel is kiegyenesedett. Amint Räikkönen is otthonra talál, a másik gátló tényező is eltűnik (a többi csapat a két nagyágyú helyezkedését lesi), és szép lassan a rivális istállók is fixálhatják 2010-es felállásukat. Egy biztos, Räikkönen és leendő munkaadója (McLaren?) bejelentése után óriási nyüzsgés lesz a piacon.

Az autosport.com a témával kapcsolatban idézte a McLaren szóvivőjét: "Ami biztos, hogy Lewis Hamiltonnak szerződése van 2012-ig. Ami a másik jövő évi pilótánkat illeti, még nem döntöttünk." Ez persze nem azt jelenti, hogy hamarosan ne jelentenék be, hogy Wokingban finn vált finnt, vagyis Räikkönen érkezik Heikki Kovalainen helyére.

Végre megköttetett a Ferrari-Alonso házasság
A mai bejelentéssel egy hosszú történet zárult le, ugyanis a világsajtóban - különböző intenzitással - már jó ideje keringett a hír, miszerint Fernando Alonso a Ferrarinál köt ki. Először 2007-ben volt igazán alapja ezen mendemondáknak, amikor a spanyol a McLarennél háborúzott Hamiltonnal, és köztudott volt, hogy a szezon végén leadja ezüstös szerelését. Akkor azonban Maranellóban még nem bontották meg a Massa-Räikkönen duót, és Alonso egy év szünet után visszatért korábbi sikerei színhelyére, a Renault-hoz. A 2008-as idény végéhez közeledve természetesen ismét felerősödtek a váltásról szóló pletykák, ám Alonso mégis maradt a Renault-nál (elsősorban az év végi sikerek hatására). Idén azonban a szezon végét sem kellett megvárni, már jóval előbb repkedtek az előszerződésről szóró pletykák. A Ferrari eleinte határozottan cáfolt, mondván két érvényes szerződéssel rendelkező pilótájuk is van 2010-re, így nincs szükség a spanyolra. Viszont néhány hete - ahogy a Renault szingapúri botránya egyre jobban kicsúcsosodott -, már az olasz vezetők is finoman utaltak rá, hogy van esély Alonso szerződtetésére, és már ekkor is tudni lehetett, hogy Felipe Massa lesz a csapattársa, Kimi Räikkönennek kell mennie. Mint az fentebb, Alonso nyilatkozatából is kiderült, a Renault-botránynak jelentős szerepe volt abban, hogy már a jövő évtől a Ferrari pilótája lesz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.